Renovering av kryddträdgården

Nu lät ju kryddträdgård kanske lite väl storslaget, för det är ju bara en liten rund plantering hos mig där mina kryddväxter huserar. Den har i flera år varit i väldigt dåligt skick, vildvuxen och stökig, dålig jord och stenkanter som börjat rasa. Så i våras påbörjade jag övergripande räddningsinsats av mitt lilla kryddland. Jag plockade bort stenar, grävde upp alla plantor, lade tillbaka stenarna på plats, fyllde på med ny jord och gödsel och planterade om alla kryddorna. 
Som det har växt och blommat i år i denna lilla rabatt! Allt fick nytt liv, till och med de förvuxna lavendelplantorna finns det hopp för, även om de ser lite tufsiga ut i år tror jag de kommer bli riktigt fina till nästa sommar. 
Persiljan, som jag sått från frö, är helt enorm. Jag har skördat massor och fryst in.
Temynta, Dragon, Citronmeliss, Dill och Timjan. Alla, förutom Dragonen som jag fått en planta av från en snäll granne, har jag drivit upp från frö. Och med bättre struktur har jag också fått mer plats i kryddlandet, så nu funderar jag bara på vad som mer ska planteras. Kungsmyntan, eller Oreganon, var den som fick lämna kryddlandet. Den spreds sig alldeles för mycket och har nu fått en egen plats vid sidan om kryddlandet där jag hoppas att den håller sig, vi får väl se... 
Lärdom av detta projekt - det lönar sig att göra bra och ordentligt från grunden! Att gräva upp alla plantor och verkligen lägga tid och energi på jordförbättring gjorde susen. Visst var det jobbigt, men verkligen värt det när det var klart.
Till top