Fläder - saft och recept

Förra året gjorde jag flädersaft för första gången - vilken succé! Min son dricker inte längre någon annan saft. Förra året gjorde jag två satser, då saften tog slut redan runt jul så i år gör jag tre satser. Att göra flädersaft är enkelt och väl värt den lilla insatsen. Jag fryser alltid in saften i plastlådor, som glassförpackningar, så håller den länge. Här kommer mitt recept på flädersaft;
 
30 blomklasar fläder
3 ekologiska citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
10 tsk citronsyra
 
Koka upp vatten och häll i socker och citronsyra och rör om så att det löser sig.
Dra bort kastrullen från plattan och lägg i fläder och skivade citroner i sockerlagen.
Låt det sedan stå under lock i 3 dagar.
Sila saften genom en silduk (enklast är en sådan på ställning) och häll sedan upp i rena flaskor eller burkar. Garanterad sommarsmak!
Min fläder är en gammal buske, här fotad uppifrån balkongen. Jag var först orolig för om det verkligen var en äkta fläder då jag hört att falsk fläder är giftig. Men efter att ha googlat fläder så var jag helt säker på att min var äkta, den falska har nämligen helt andra, mer avlånga, blomsterställningar.
 
Till top